19 Eylül 2013 Perşembe

Film : Menekşe'den Önce


   Soner Yalçın'ın çekimlerine başladığı ancak kendisinin "odatv" operasyonunda tutuklanıp Silivri Cezaevine gönderilmesinden sonra arkadaşlarının tamamladığı "Menekşe'den Önce" filmi, 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivalinde "Toplumsal Vicdan Ödülü"nü kazanmıştır. Daha önce Ankara ve İstanbul'da özel gösterimlerle sınırlı sayıda izleyiciye ulaşan filmin sinemalarda yaygın gösterimi 20 eylülde başlıyor. 70 dakika süren bu belgesel fragmanıyla bile yürekleri burkmaya yetiyor. Zaman Aşımı ile unutturulmaya çalışan bu ayıbı sen unutma, unutturma.






   Belgesele yapımcı olarak Halide Kurt imza atmış. Filmin müziği ise Fazıl Say'a ait. Ayrıca Güvenç Dağüstün, Burcu Uyar ve Cem Adrian da belgeseldeki şiirlerin seslendirilmesinde görev almış.

   "Menekşe'den Önce" Sivas katliamını Menekşe'nin gözünden anlatıyor. Henüz dünyaya gelmeden Sivas katliamında 12 yaşındaki ağabeyi Koray ve 14 yaşındaki ablası Menekşe'yi yitirmiştir. Ailesi hayata tutanabilmek için 16 yıl sonra kendisini dünyaya getirir ve adını Menekşe koyar. Menekşe büyüdüğünde kıyımın izini sürer ve Madımakta meydana gelen olayları anlayabilmek için olayı yaşayan ailelerin izini sürer, onlarla görüşür; konuşur.



    

4 yorum:

  1. yayınla alakası yok ama şöyle bir şey yaptık... hani fikirlerinizi de merak ediyoruz... blogger sözlük amaç bloggerların gazetesi gibi bir şey yapmaktı ama sözlük formatı gibi oldu. aynı konularda yazan bloggerların adreslerini paylaşabileceği bir yer olarak düşündük. gelişime ve fikirlere açığız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yalnız biz direk olarak size sormuştuk ama, mail mi atmalıydık acaba?

      Sil
    2. Çok özür dilerim şu ara taşınma durumlarımdan dolayı nete fazla giremiyorum, dolayısıyla da sallapati bir şeyler söylemek istemedim..
      En kısa zamanda kouyla alakalı fikirlerimi belirticem, ayrıca değer verip bana da yorum şansı verdiğiniz için teşekkür ederim :)

      Sil
    3. merakla bekliyoruz bakalım fikirlerinizi. fütursuzca davranınız.

      Sil